Jak vzniká didaktická pomůcka

Občas se mě ptáte, za kolik týdnů vám dodáme zboží. A já si říkám, proč týdnů? My máme přece zboží na skladě. Teprve později mi došlo, že zřejmě nevíte, jak pomůcky vyrábíme. Že je nevyrábíme po jednom kuse, ale po celých sériích. Natočili jsme tedy pro vás krátkou reportáž, jak se naše didaktické pomůcky vyrábí. Abyste věděli, že vám můžeme zboží dodat obratem. Jsme totiž česká firma a vyrábíme doma, v Česku.

Kdo ještě nikdy nebyl v tiskárně, pojďte se podívat. Stojí to za to. Polygrafie je opravdu alchymie.

Jak tedy vzniká pomůcka?

Nejprve se musí objevit impuls. Nápad. Pak ten nápad začne mít jasnější obrysy, myšlenka cestuje hlavou… Hledáme odborné podklady, chodíme kolem toho jako kolem horké kaše. Až přijde okamžik, kdy máme přesně ten pocit, že už to je. Takto to má vypadat. Najednou se celá ta myšlenka zhmotní před mýma očima. Jako ve virtuálním světě.

Pak přijde na řadu spolupráce s ilustrátorem, pak s grafikem… a postupně se vše tvoří. Přemýšlíme nad každým detailem. Upravujeme tak dlouho, až je to přesně to pravé ořechové.

V momentě, kdy jsou všechny tiskové podklady přichystány, přijde na řadu tiskárna. Profesionální tiskárna s velkými tiskovými stroji, které stojí několik desítek milionů. Které dokáží natisknout několik stovek archů za minutu na vysokou gramáž papíru.

Až se vše natiskne, čeká se, až všechno pořádně uschne. To je velmi důležité. Protože teprve potom se jednotlivé potištěné archy mohou profesionálně zalaminovat na laminovacím stroji. Ten dokáže nanést na papír velmi tenkou laminovací fólii, která pak rozhodně méně zatěžuje životní prostředí a je velmi lehká. Někdy si ani nemusíte všimnout, že na papíru vůbec je. Průmyslová laminace je naprosto odlišná od ručních laminovaček, které používáte ve škole.

Tiskové archy se nesnáší ručně, ale dělají to stroje.

Až se posnáší všechny na sebe, dostane je do rukou řezač, který je všechny naráz ořízne na řezacím stroji. Řeže se s přesností na desetinu milimetru a všechny obrázky musí pěkně lícovat.

Pokud jsou na obrazech otvory k zavěšení, celá vrstva se musí vyvrtat zároveň, aby byly zase všechny dírky na stejném místě. To zajistí, aby obrazy nevisely nakřivo.

Pak se všechny obrázky, které patří k jedné pomůcce, zataví v tavicí komoře do úhledného balíčku. V tomto okamžiku jsme téměř hotovi.

Ještě vyrobit v kartonážce kartonové obaly, boxy, krabice, desky…, a do těch vše pěkně zabalit.

A teprve pak… Teprve pak je to konečně hotový výrobek, který putuje k vám. Do vaší školy. Cítíte, jak krásně voní?

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.