Jak se tvoří didaktické pomůcky NOVADIDA

Jak se tvoří didaktické pomůcky NOVADIDA

Viděli jste někdy film o nějakém slavném spisovateli nebo malíři? Každý z nich mluvil o múze. Múza je něco nehmotného (ale zdrojem múzy mohl být i skutečný člověk a u slavných umělců to byly ženy…), je to myšlenka v umělcově hlavě, inspirace, nápad. Takové to lusknutí – jo, to je ono.

Didaktické pomůcky vznikají podobně. Najednou vám v hlavě bleskne myšlenka. Nápad. Pak se vytvoří představa, vize. V tomto momentu nastupuje už běžná praktická rutina. Vytvoříme tvůrčí tým, začneme o tématu mluvit ze všech stran, až se vytvoří konečná představa, jak bude pomůcka vypadat.

Vytvoříme obsah, způsob zpracování, materiál, obal. Sejdeme se s grafičkou, zpracujeme návrhy na počítači. Pokud je pomůcka ilustrovaná, sejdeme se s výtvarnicí, prodiskutujeme obsah kreseb. Každý obrázek se přesně do detailů popíše a výtvarnice ho nakreslí. Jsou-li to fotografie, hledáme ty nejlepší, nejlépe vypovídající. Napíší se texty, udělají korektury.

Na první pohled to vypadá jednoduše, ale taková příprava může vznikat měsíce i roky. A trvá tak dlouho, dokud nedržím v ruce konečný návrh. Dívám se na něj ze všech stran, hledám slabiny a chyby. Teprve až jsem přesvědčená, že tak je to v pořádku, přichází předtisková příprava. To už je práce grafika a grafického studia.

Samotná výroba v tiskárně je posledním článkem tvorby pomůcky a trvá nejkratší dobu z celého tvůrčího procesu. I tak je to práce na několik dní až týdnů podle rozsahu pomůcky.

Tisk, laminace, řezání, snášení, balení, expedice

Celý tvůrčí proces se těžko popisuje, je to každodenní práce, krok za krokem.

I přesto jsme si řekli, že vám natočíme video alespoň z výroby v tiskárně. Abyste viděli ty stroje, jak to šlape, když se točí válce. 2minutové video se před sestříháním natáčelo téměř celý den a celková výroba pomůcky trvala více než týden. Technologický proces potřebuje svůj čas a nedá se urychlit.

Pokud jste v tiskárně ještě nikdy nebyli, pojďte se podívat, jak to všechno funguje.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.